• Hoca Ahmed Yesevi'den Şeyh Şaban-ı Veli ve Sonrasına Türk Düşünce Hayatı
  • Hoca Ahmed Yesevi'den Şeyh Şaban-ı Veli ve Sonrasına Türk Düşünce Hayatı
Hoca Ahmed Yesevi'den Şeyh Şaban-ı Veli ve Sonrasına Türk Düşünce Hayatı

T.C Kastamonu Valiliği Basın Bülteni

ŞEYH ŞABAN-I VELİ TÜRK DÜŞÜNCE HAYATI ULUSLARARASI KAPANIŞ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti 27.Uluslararası Hz.Pir Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu evliyaları Anma Etkinlikleri kapsamında, 05.05.2018 tarihinde, Hoca Ahmed Yesevi’den Şeyh Şaban-ı Veli ve sonrasına Türk Düşünce Hayatı Uluslararası Kapanış Sempozyumu gerçekleştirildi.

 

Rıfat Ilgaz Kültür Merkezindeki Sempozyuma Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz’in yanı sıra Kastamonu Belediye Başkan Vekili Eşref Can, Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, Kültür Konseyi Başkanı Dr. Metin Eriş, kamu kurum ve kuruluş amirleri ile, çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı.

 

 ‘’Kültür Hayatımızın Olgunlaşmasında Ahmed Yesevi ve Tilmizleri’’ konulu sempozyumun Dördüncü Oturumunda,  Prof. Dr. Cevdet Küçük Başkanlığında, ‘’Yesevinin Kazakistan’da ki Halefleriyle Aynı Adı Taşıyan Anadolu Erenleri’’ konusunda Doç. Dr. Mustafa Aksoy tarafından, ‘’ Ahi Evran ve Kültür Hayatımıza Etkisi’’ konusunda Jack Snowden tarafından,  ‘’M.bin Ali Birgivi’’ konusunda Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan tarafından bilgiler verildi.

 

‘’Yüzyılların Akışında Yesevi Dünyanın Yolcuları’’ konulu sempozyumun Beşinci Oturumunda, Prof.Dr. Bayram Ali Çetinkaya Başkanlığında, ‘’Akşemseddin’’ konusunda Prof.Dr. Mustafa Güneş tarafından, ‘’Sinan Paşa’da Züht Anlayışı’’ konusunda Prof.Dr. Süleyman Solmaz tarafından, ‘’Katip Çelebi’’ konusunda Prof.Dr. Nurettin Gemici tarafından bilgiler verildi.

‘’Türk Fikir Hayatına Işık Tutanlar’’ konulu sempozyumun Altıncı Oturumunda, Prof.Dr. Taner Karahasanoğlu Başkanlığında, ‘’İbn-i Sina ve Düşünce Hayatımız’’ konusunda Yrd.Doç.Dr.Cahit Şenel tarafından, ‘’İbn-i Haldun’’ konusunda Prof.Dr.Zeki Arslantürk tarafından, ‘’Şeyh Edebali’’ konusunda Prof.Dr. Azmi Özcan tarafından bilgiler verildi.

 

‘’Milli Fikir Hayatımızın Temel Direklerinden Bazı İsimler’’ konulu sempozyumun Yedinci ve son Oturumunda ise, Dr. Metin Eriş Başkanlığında, ‘’Gaspıralı İsmail Bey’’ konusunda Doç.Dr. İsmail Türkoğlu tarafından, ‘’Şeyh Şaban-ı Veli ‘’ konusunda Doç.Dr. Semih Ceyhan tarafından, ‘’Orhan Şaik Gökyay ve Düşünce Hayatımız’’ konusunda  Yrd.Doç.Dr. Şaban Çobanoğlu tarafından bilgiler verildi.

Oturum sonrasında Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz Başkanlığında Oturum Başkanlarıyla bir değerlendirme toplantısı  yapıldı.

 

Vali Karadeniz yapmış olduğu değerlendirme konuşmasında; ‘’Bugünkü kapanış oturumunda Prof.Dr. Sayın Birsen Küçüksipahioğlu ‘Türk İslam Medeniyetinin çok özel bir medeniyet olduğunu, Atalarımız gibi bu medeniyeti anlatmamız ve yaymamız gerektiğini bahsetti. Prof. Dr. Sayın Casim Avcı Sempozyumun mahiyeti itibariyle başarılı olduğunu, Din ve tahkikatın aslında bizim geleneğimiz olduğunu, ama bugünkü yanlış anlamalarla yanlış anlamlar çıkarıldığını ama bunu geleneğimiz olarak kabul etmemiz gerektiğini, evliyaların ilim ve irfan insanları olarak ele alınması gerektiğinden bahsetti. Prof.Dr. Sayın Zeki Arslantürk, Kastamonu’da yerin altında bulunan birçok şahsın yerin üstünü desteklediğini, beslediğini ve bundan da ilham almamız gerektiğinden bahsetti. Prof.Dr.Sayın Cevdet Küçük, orta Asya’da gelişen İslam Kültürünü yeniden canlandırmamız gerektiğini, çünkü bizim mayamızın oradan geldiğinden bahsederek ırkçılığa kaymayan bir milliyetçilik anlayışı ve bununla birlikte İslam kültürünü bir arada taçlandırmamız ve öğretmemiz gerektiğini, programlarda insanların ilgisini çekecek bir formatla zenginleştirmemiz gerektiğinden bahsetti. Prof.Dr. Sayın Bayram Ali Çetinkaya Anlatılan tebliğlerin Kastamonu’yu özetlediğini, ilim, irfan ve hikmet çerçevesinde ki bu şahısların bu tebliğlerde yer aldığını, bu programların bilgi şölenine çevrilerek daha canlı hale getirilmesi gerektiğinden bahsetti. Prof. Dr. Sayın Taner Karahasanoğlu Kaynak Mesaj ve kanal Açısından iletişim araçları olan şartların başarılı olduğunu ancak hedef kitle yönünden zayıf olduğundan bahsederek sivil toplum örgütlerini ve diğer aktörlerin daha organize bir şekilde işin içinde olması gerektiğini, son olarak da Sayın Dr. Metin Eriş Mesajların zaman içinde halkalar içinde yayılacağını, toplantının bu bakımdan amacına ulaştırılıp tebliğlerin yazılı halde yayınlanması halinde de yeni bir mesaj olacağını belirtti. Son olarak şunu da kabul etmemiz gerekiyor; tabi ki Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak bir çok etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz ve bu etkinliklerin sayısı hafta da birkaç tane ve aynı anda bazen bir gün de 3-5 tane programlar oluyor. Valilik olarak, Belediye olarak yine buradaki siyasi güçler açısından, sivil toplum ve kamu kuruluşlarının tamamı açısından tam bir iş birliği mevcut ve bu işin içerisinde de etkinlikleri sürdürmeye devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Tabi ki bunu kitaplaştırmak bizim içinde önemli çünkü burada konuşulanlar izleyici ya da dinleyici ne kadar olursa olsun unutulmaya mahkumdur ama yazılı hale geldiğinde onlar kalıcı olacaktır ve belki yüzyıllar sonrasına ışık tutacak nitelikte olacaktır. O yüzden bu konuyu da önemsediğimi belirtmek istiyorum ve katılımcı hocalarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.’’ İfadelerini kullandı.Değerlendirme programı sonunda sempozyuma konuşmacı olarak katılan ve emeği geçenlere plaketleri, Vali Karadeniz tarafından verildi.

06.05.2018 Pazar